1106827 752 تونیسا بلاگ

بیماری کبد چرب و ۸ روش مؤثر برای درمان کبد چرب


بیماری کبد چرب و ۸ روش مؤثر برای درمان کبد چرب

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

کبد چرب امروزه به موعضل اجتماعی تبدیل شده و دامن‌گیر افراد بسیاری شده است، حال شاید این موضوع به خاطر شرایط زندگی، تغذیه نامناسب، ورزش نکردن و غیره باشد تفاوتی نمی‌کند آنچه اینجا مهم است تشخیص بیماری کبد چرب و راههای درمان آن است.

کبد چگونه چرب می شود؟ راههای درمان کبد چرب چیست؟ آیا کبد چرب درمان خانگی دارد؟ اینها سوالاتی که احتمالاً شما تا به حال از خود پرسیده باشید. ما در این مقاله از تیم تونیسابلاگ سعی داریم تا به تمامی این سوالات پاسخ دهیم و بهترین راهنمایی را در این زمینه به شما عزیزان نشان دهیم. پس این مقاله را از دست ندهید.


کبد چرب چیست؟

برای اینکه بدانیم کبد چرب چیست ابتدا تعریفی مختصر از کبد را بیان می کنیم. وظیفه اصلی کبد، تنظیم قند و چربی بدن، تصفیه بدن و حذف سموم مضر از بدن است و همچنین کبد مسئول تولید پروتئین گوارشی صفرا می باشد. به انباشته شدن و جمع شدن چربی در درون کبد اصطلاحاً، کبد چرب می گویند. یعنی چیزی حدود ۵ الی ۱۰ درصد چربی، منجر به کبد چرب می شود. نکته دیگر اینکه کبد چرب هیچ علایم و نشانه ای ندارد و نحوه تشخیص آن از طریق معاینات پزشکی و آزمایشات است.

کبد چرب اگر به موقع تشخیص و درمان نشود خطرناک است و منجر به بیماری پیشرفته ای به نام سیروز می شود. البته با تحقیقاتی که دانشمندان در این زمینه انجام داده اند افرادی که مشروبات الکلی استفاده می کنند بیشتر به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند.

بیماری کبد چرب در افرادی نیز که اضافه وزن دارند بیشتر نمود پیدا می کند. متأسفانه امروزه به دلیل ماشینی شدن زندگی، افراد زیادی از اضافه وزن رنج می برند و این مسئله می تواند این بیماری را تشدید کند.

چرب 2 تونیسا بلاگ

انواع کبد چرب

با تشخیص انواع کبد چرب می توان راههای درمان آنرا ساده تر پیدا کرد. بیماری کبد چرب را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

  • کبد چرب الکلی ( AFLD)
  • کبد چرب غیر الکلی ( NAFLD)

این دو دسته را نیز می توان به زیر دسته هایی تقسیم کرد.

  • کبد چرب الکلی ( AFLD): از نظر پزشکان کبد چرب الکلی خود به دو دسته تقسیم می شود.
  1. کبد چرب الکلی ساده (AFLD)
  2. استئوهپاتیت الکلی (ASH)
  • کبد چرب غیر الکلی ( NAFLD): کبد چرب غیر الکلی خود سه قسم است.
  1. کبد چرب غیر الکلی ساده (NAFLD)
  2. استئوهپاتیت غیر الکلی (NASH)
  3. کبد چرب حاد بارداری (AFLP)

در ادامه هر یک از این قسمتها را کامل توضیح می دهیم.

  • کبد چرب الکلی ساده (AFLD)

افرادی که مصرف مشروبات الکلی آنها زیاد است و به طور مکرر الکل مصرف می کنند به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند و به آن کبد چرب الکلی یا هپاتیت الکلی یا استئو هپاتیت الکلی (ASH) می گویند.

  • استئوهپاتیت الکلی (ASH)

در این مرحله فرد با مصرف الکل، باعث التهاب و در حالت پیشرفته ایجاد زخم و در نهایت می تواند به بیماری سیروز و نارسایی کبد منجر شود.

  • کبد چرب غیر الکلی ساده (NAFLD)

این بیماری برخلاف بیماری کبد چرب الکلی، در افرادی ایجاد می شود که مصرف الکل ندارند ولی در عوض در افرادی که اضافه وزن، قند خون بالا، تحرک کم، بیماری دیابت و غیره دارند ایجاد می شود.

  • استئوهپاتیت غیر الکلی (NASH )

نوع خاصی از کبد چرب غیرالکلی است که در نتیجه آن سیروز و نارسایی کبد ایجاد می شود.

  • کبد چرب حاد بارداری (AFLD)

در زمان بارداری و معمولا در ماه سوم بارداری، کبد چرب می شود که در مواردی ممکن است پزشک دستور زایمان فوری بدهد. بنابراین باید در زمان بارداری، مادران باردار مراقب این موضوع باشند.

عوامل دیگری نیز ممکن است باعث بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی شود، کاهش وزن سریع که بسیار بر روی ایجاد این بیماری تاثیر دارد. موارد دیگر مانند وجود برخی عفونت‌ها مانند هپاتیت سی، عوارض جانبی برخی داروها مانند متوترکسال (ترکسال)، تاموکسیفن (نولوادکس) و والپروئیک  اسید (دپاکوت)، قرارگیری در برابر برخی سموم یا توکسین‌ها و برخی عوامل ژنتیکی و موروثی که احتمال چرب شدن کبد را بالا می‌برد(مانند سندروم متابولیک).

لازم به ذکر است که اگر کبد چرب گرید ۱ و ۲ باشد نیازی به مراجعه به پزشک و مصرف داروی خاصی نیست و می توان با درمانهای خانگی و تغییر در شیوه زندگی، غذا و تحرک، بیماری کبد چرب را درمان کرد اما اگر گرید ۳ یا ۴ باشد حتما باید به پزشک معالج مراجعه و درمانهای لازم را انجام داد.

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

علائم و نشانه های کبد چرب

متأسفانه بیماری کبد چرب علائم خاصی ندارد و به خودی خود نمی توان این بیماری را تشخیص داد تا زمانی که این بیماری به سیروز تبدیل شود. به طور کلی علائم کبد چرب، می تواند یکی از این موارد باشد:

  • درد شکمی یا احساس پر بودن در سمت راست بالای شکم
  • حالت تهوع، از دست دادن اشتها یا کاهش وزن
  • زرد رنگ شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
  • تورم شکم و پاها (ادم)
  • خستگی و احساس گیجی زیاد
  • ضعف
  • بیرون زدن جوش و آکنه

این مواد می تواند نشان دهنده علائم کبد چرب باشد با داشتن هر کدام از این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

 

تشخیص کبد چرب

تشخیص کبد چرب کار آسانی نیست و چون معمولاً این بیماری علائم خاصی ندارد لذا با مراجعه به پزشک و پزشک با بررسی سوابق پزشکی فرد، معاینات فیزیکی، آزمایش‌های مختلف، از جمله آزمایش‌های خون(بررسی آنزیم های  ALTوAST )، تصویربرداری، سونوگرافی و فیبرواسکن و گاهی اوقات بیوپسی (در حال حاضر بیوپسی کبد) بهترین معیار جهت بررسی میزان و شدت آسیب کبدی و نیز تعیین پیش آگهی و سیر بیماری می باشد.

راههای پیشگیری از ابتلا شدن به بیماری کبد چرب

بهترین راهکار برای کبد چرب، پیشگیری از ابتلا شدن به کبد چرب است. اولین و مهمترین روش برای این کار، تنظیم وزن بدن و جلوگیری از چاقی مفرد است. اگر بتوانید به وزن ایده آل برسید و اضافه وزن نداشته باشید، میتوانید تا حد زیادی از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کرده باشید.

راههای دیگر کنترل چربی و قند خون و انجام آزمایشات دوره ای خون جهت بررسی آنزیم های کبدی، چربی و قند توصیه می شود.

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

درمان کبد چرب

برای درمان کبد چرب دو راه وجود دارد. درمان خانگی و درمان پزشکی. برای درمان پزشکی باید به پزشک مراجعه کرد اما برای درمانهای خانگی ۸ روش مؤثر را نام می بریم و در ادامه هر کدام را جداگانه توضیح می دهیم.

بهترین روش های درمان خانگی کبد چرب

شاید این سوال برای خیلی از شماها پیش آمده باشد که چطور کبد چرب را در خانه درمان کنیم؟ طبق تحقیقات انجام شده، داشتن سبک زندگی سالم، بهترین روش برای درمان کبد چرب است. اگر با تونیسابلاگ همراه باشید نکاتی را به شما می آموزیم که بسیار راحت و در مدت زمانی خیلی کم بیماری کبد چرب را درمان کنید.

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

۱. ورزش کردن

خوب حالا منظور از سبک زندگی سالم چیست؟ یکی از موارد مهم برای سبک زندگی سالم و داشتن کبدی سالم، ورزش کردن است. ورزش کردن روزانه و به طور مداوم علاوه بر پیشگیری از ابتلا شدن به کبد چرب، برای بیماریهایی مانند سکته قلبی، قند خون، دیابت نوع دو و غیره نیز بسیار مفید خواهد بود.

طبق تحقیقات پزشکان، حداقل ۳۰دقیقه ورزش یا پیاده روی در روز برای پیشگیری از انواع بیماری ها عالیست.

۲. عدم مصرف الکل، سیگار و انواع مخدرها

سیگار و استفاده از انواع دخانیات یکی از عوامل اصلی ابتلا شدن به کبد چرب است. سیگار سرعت تشدید شدن کبد چرب شده را افزایش می دهد فرد مبتلا به کبد چرب باید مصرف سیگار را متوقف کند و زندگی سالم را در پیش گیرد.

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، مصرف الکل برای افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، می تواند بسیار خطرناک باشد. طبق تحقیقات انجام شده، یکی از اصلی‌ترین عوامل ابتلا به کبد چرب مصرف الکل است. پس این دسته از افراد به کل باید مصرف الکل را متوقف کنند.

۳. نوشیدن قهوه به صورت روزانه

شاید متعجب شوید و این سوال را از خود بپرسید که مصرف قهوه چگونه می تواند برای کبد چرب مؤثر باشد؟ نوشیدن ۲ یا ۳ فنجان قهوه با حفاظت از کبد و کاهش کلیت کبد راهی بسیار خوب برای در امان ماندن از بیماری کبد چرب است.

 

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

 

۴. مصرف مواد غذایی سالم

مواد غذایی سالم که برای کبد چرب مفید است عبارتند از:

  • میوه‌ها و سبزیجات
  • حبوبات
  • چربی‌های سالم
  • ماهی و گوشت بدون چربی
  • غلات غنی

۵. درمان کبد چرب با کاهش وزن

یکی از راههای بسیار ساده و کم هزینه در درمان بیماری کبد چرب، پایین آوردن وزن و رسیدن به وزن ایده آل است.

کاهش وزن ۳ تا ۵ درصدی، طبق نظریه پزشکان برای کبد چرب غیرالکلی بیشترین تاثیر مثبت را دارد.

۶. عدم استفاده از غذاهای حاوی قند اضافه

اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید حتماً غذاهایی را که حاوی قند اضافه هستند را در برنامه غذایی خود حذف کنید. 

در ادامه لیستی از این مواد غذایی را نام خواهیم برد.

  • کلوچه،‌ دونات،‌ شیرینی و کیک؛
  • آب نبات؛
  • بستنی؛
  • غلات شیرین؛
  • نوشیدنی‌‌های ورزشی؛
  • نوشیدنی‌‌های انرژی‌زا؛
  • محصولات لبنی شیرین شده،‌ مانند ماست‌‌های طعم‌دار؛

۷. کنترل استرس و فشارهای عصبی

کنترل استرس و فشارهای عصبی نیز یکی دیگر از عوامل مهم در درمان بیماری کبد چرب است. با توجه به شرایط موجود و داشتن مشکلات کاری، مالی، درسی و غیره، خود تأثیر مستقیم بر کبد چرب دارند و با مدیریت استرس و حفظ آرامش می توان روند ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد.

۸. عدم مصرف بی رویه داروهای شیمیایی

در مواردی شاید برای درمان بعضی بیماری ها بتوان از داروهای شیمیایی کمک گرفت اما همین داروهای شیمیایی اگر بی رویه استفاده شوند می توانند عوارض خطرناک و جبران‌ناپذیری برای کبد داشته باشند. پس، از مصرف دارو به صورت خودسرانه و بدون مشورت با پزشک اجتناب کنید.

بیماری کبد چرب - تونیسابلاگ

کلام پایانی

همانطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم، برای درمان بیماری کبد چرب درمانهای خانگی زیادی وجود دارد که آنها را توضیح دادیم اما برای رسیدگی به این بیماری بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید و مسیر درمان را تا معالجه کامل دنبال کنید.

امیدواریم که از نکات این مقاله بهره کافی را برده باشید. لطفاً نظرات خود را در خصوص بیماری کبد چرب برای ما ارسال کنید.

 پیشنهاد می کنیم مقاله سلامت روان چیست؟ چگونه سلامت روان را افزایش دهیم؟  را حتماً ببینید.

 

درباره‌ی رامین محمودی

فارغ‌التحصیل کارشناسی رشته نرم افزار کامپیوتر از دانشگاه آزاد سنندج بسیار علاقمند به برنامه نویسی و طراحی سایت هستم و تا رسیدن به اهداف بسیار تلاش میکنم

همچنین ببینید

سلامت بدن = تونیسا بلاگ

سلامت بدن و راز حفظ آن

چطور بدن خود را سالم نگه‌داری کنیم ؟ همانطور که می دانید، سلامتی برای هر …

2 نظر

  1. خیلی عالی و کامل بود مرسی

  1. تعقيب: سکته قلبی یا حمله قلبی چیست؟ - تونیسا بلاگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *